Beogradska Povorka ponosa 2010

Holandska ambasada podržava beogradsku Paradi ponosa

belgradepride | 16 Septembar, 2009 18:06

Skupština Srbije je ove godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije koji garantuje zaštitu protiv diskriminacije po raznim osnovama, uključujući seksualnu orijentaciju i rodnu ravnopravnost. Holandija pozdravlja usvajanje ovog zakona, kao i posvećenost Vlade Srbije zaštiti ljudskih prava LGBT (lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe) zajednice. (Dalje)

Država ne sme da kapitulira pred pretnjama nasiljem

belgradepride | 16 Septembar, 2009 18:04

Organizacioni odbor Povorke ponosa najoštrije osuđuje orkestriranu kampanju protiv Povorke ponosa, koja je juče otpočela u pojedinim dnevnim listovima i na televizijskim stanicama. Krajnje je neprihvatljivo da bezbednosne službe na ovako neodgovoran način plasiraju u medije informacije, koje za jedini cilj imaju zastrašivanje javnosti od sukoba na ulicama Beograda. (Dalje)

Povodom pisanja dnevnih listova, ili, kako zastrašiti potencijalne učesnike Parade ponosa?

belgradepride | 16 Septembar, 2009 18:02

Poučen iskustvom iz devedesetih godina (a ima primera iz perioda Vojislava Koštunice), da je ljudima najlakše manipulisati kad su uplašeni, nisam mogao da ne primetim pisanje dva “ugledna” dnevna lista prethodbe sedmice.

Mržnja, paranoja, homofobija i svima tako poznate teorije zavere provejavaju tekstovima na koje se osvrćem da to nije moguće ignorisati i ne primetiti. Sve to se čini sa jednim jedinim ciljem – da se potencijalni učesnici zastraše I pokolebaju da se pojave na Paradi ponosa koja je planirana za 20. septembar. (Dalje)

Саопштење Агенције за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију

belgradepride | 16 Septembar, 2009 18:00

Све је више позива на насиље против припадника ЛГБТ популације како се приближава 20.9.2009, дан одржавања „Поворке поноса 2009“, први пут након што смо били сведоци бруталних сцена насиља при покушају организовања ове манифестације 2001. године. Тим поводом Агенција за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију града Београда, позива све грађане, а посебно представнике локаних и централних власти, као и невладин сектор, да пруже подршку организаторима скупа, како би овај дан протекао у најбољем реду, а могућност сваког инцидента била сведена на минимум. На то нас обавезује члан 21 Устава Републике Србије и члан 21 Закона о забрани дискриминације. (Dalje)

Ministar: Povorka promocija slobode

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:22

Beograd -- Povorka ponosa predstavlja promociju slobode u Srbiji i državni organi bi tome trebalo da doprinesu, kaže ministar za ljudska prava Svetozar Čiplić. (Dalje)

Podrška Paradi ponosa!

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:20

Udruženje gradjana Kontekst daje punu podrsku organizatorima i organizatorkama Parade Ponosa koja se odrzava 20. septembra ispred Platoa u Beogradu u 11h. (Dalje)

Država ne sme da kapitulira pred pretnjama nasiljem

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:18

Organizacioni odbor Povorke ponosa najoštrije osuđuje orkestriranu kampanju protiv Povorke ponosa, koja je juče otpočela u pojedinim dnevnim listovima i na televizijskim stanicama. Krajnje je neprihvatljivo da bezbednosne službe na ovako neodgovoran način plasiraju u medije informacije, koje za jedini cilj imaju zastrašivanje javnosti od sukoba na ulicama Beograda. (Dalje)

I mozak i srce na teren

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:14

Piše: Jelena Milić

Potpuno mi je nebitno ko je organizator, ko nije, ko se povukao, ko ne. I jedno i drugo je sasvim legitimno. Svaki pokret je užasno široka i amorfna stvar bez ikavih „unutrašnjih obaveza ili pravila“ šta i kako. Pokret dakle, ne koalicija. Svaka rasprava u našoj javnosti povodom održavanja Povorke ponosa koja kao argument protiv ima razmišljanje tipa „ma ni oni nisu saglasni“ je bespredmetna. Kao da su u pitanju roboti a ne ljudi i organizacije sa razlicitim ciljevima, strategijama i taktikama. (Dalje)

Saopštenje Anarhosindikalističke inicijative

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:13

Juče, 15. septembra, u pojedinim medijima u Srbiji pojavila se vest da će Anarhosindikalistička inicijativa iskoristiti „Povorku ponosa“ kako bi napala policiju i tako se osvetila zbog skorašnjih hapšenja svojih članova. (Dalje)

Dragišić: Preventivno delovanje u sprečavanju incidenata

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:11

BEOGRAD, 15. septembra (Tanjug) - Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić, koji je sa bezbednosnog apsekta učestvovao u organizaciji "Parade ponosa", ocenio je danas da ta manifestacija može da protekne bez incidenata, ukoliko državni organi poštuju zakon i preventivno spreče najavljeno nasilje. (Dalje)

Zaštititi učesnike Povorke ponosa

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:09

U listovima Politika i Večernje novosti od 15. septembra 2009. objavljeni su tekstovi koji svojim sadržajem direktno promovišu linč učesnika predstojeće „Povorke ponosa“ u Beogradu. Bez distanciranja ili kritičkog osvrta, prenete su izjave lidera desno-ekstremističkih i klerofašističkih organizacija Obraz, Pokret 1389 i Naši, kao i informacije od neimenovanih izvora iz „bezbednosnih službi“, da će u Beogradu 20. septembra, doći do fizičkog obračuna sa učesnicima parade ponosa, napada na državne institucije i policijske službenike. (Dalje)

Prekinuti sa zastrašivanjem organizatora Povorke ponosa

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:07

Povodom sve češćih pritisaka na organizatore Povorke ponosa u Beogradu, Koalicija protiv diskriminacije podseća na obaveze organa javne vlasti koji  su u skladu sa članom 3. Zakona o zabrani diskriminacije dužni da „efikasno štite od svih oblika diskriminacije“. Koalicija pozdravlja sve dosadašnje izjave i garancije Ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i poziva ga da svojim ličnim prisustvom deluje preventivno na pretnje nasiljem i istovremeno lično podrži sve pripadnike policije koji će obezbeđivati skup. (Dalje)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb