Beogradska Povorka ponosa 2010

Antifa u akciji: Fleš-mob za LGBT

belgradepride | 09 Novembar, 2009 21:26

Beograd -- Pokret “Antifa u akciji“ održao je u centru Beograda fleš-mob akciju solidarnosti sa LGBT zajednicom u kojoj je nekoliko desetina ljudi trčalo uz gej zastave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokret “Antifašistkinja i antifašista u akciji“ danas je izveo još jednu u nizu akcija kojima se najavljuje antifašistički marš “Solidarno protiv fašizma“ koji će biti održan 9. novembra. Današnjom akcijom se izrazila solidarnost sa lezbijskom, gej, biseksualnom i transrodnom zajednicom u Srbiji, kao jednom od najugroženijih društvenih grupa u zemlji.


“Antifa u akciji“ je fleš-mob počela na Platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle je pre više od mesec dana trebala da krene “Povorka ponosa“, koja je otkazana jer policija nije mogla da garantuje bezbednost učesnicima tog skupa.

Kako kažu aktivisti pokreta “Antifa u akciji“, današnja akcija izazvala je interesovanje i odobravanje građana Beograda, koji su u velikom broju nalazili u centru prestonice.

Kako B92 saznaje, pokret "Antifa u akciji" će protest 9. novembra otpočeti u 14 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle će se marš prvo uputiti do spomenika žrtvama fašizma na Terazijama, a zatim i do Platoa, gde će se održati glavni deo programa.

Za taj dan, svi nazivi ulica i trgova na trasi marša su simbolično promenjeni u Trg generalnog štajka, Bulevar antifašizma, Izbeglička ulica, Trg ženskog oslobođenja, Kvirska ulica, Romski trg i Plato solidarnosti.


Šta su fleš-mob akcije

Fleš-mob akcije proteklih godina postaje veoma popularan koncept protesta na Zapadu, koji se sastoji od iznenadnog pojavljivanja u javnosti, brzog i nenasilnog izvođenja akcije, i isto tako hitrog završetka.

Fleš-mob akcije su svojevrsna kontrateža savremenim PR konceptima, jer se akcije ne najavljuju nego se organizuju alternativinim komunikacijskim kanalima.
Nakon trčanja kroz Knez Mihajlovu ulicu uz uzvikivanje parole “Solidarno protiv fašizma“, akcija se nastavila kod spomenika na Trgu Republike, čime se, kako navode u pokretu “Antifa u akciji“, želelo poručiti da građani moraju solidarno sprečiti da se nikada više ne ponovi nasilje prema LGBT osobama, kao što je to bio slučaj juna 2001. kada su huliganske i klerofašističke grupacije napale učesnike prve Povorke ponosa.

Izvor: B92

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb