Beogradska Povorka ponosa 2010

Formiran “LGBT forum Srbija” – Povorka ponosa u septembru!

belgradepride | 09 April, 2010 07:18

Belgrade pride 2010

Šest meseci nakon neuspelog pokušaja održavanja Povorke ponosa u Beogradu, LGBT zajednica u ovoj zemlji konstatuje da je vreme za promene. Vreme je da marginalizovane i diskriminirane osobe širom Srbije preuzmu borbu za demokratska prava i evropske vrednosti u svoje ruke, i da se jasno usprotive primitivizmu i homofobiji ovog društva.  Ravnopravnost nema alternativu!

Ističemo da svu odgovornost za otkazivanje prošlogodišnje Povorke ponosa snose ujedno vlada Republike Srbije i sami organizatori povorke, koji su se pokazali kao neodgovorni i nespremni da zastupaju interese LGBT populacije u ovoj zemlji. Organizatori prošlogodišnje Povorke, na čelu sa organizacijom “Labris”, za glavni cilj imali su da obezbede znatnu finansijsku podršku od simpatizera iz zemalja Evropske Unije i Severne Amerike, a kada je taj cilj ostvaren oni su odlučili da se nagode sa pripadnicima homofobične vlasti i na taj način izgubili poverenje LGBT populacije u Srbiji. Iz tog i drugih razloga, vreme je za promene!

FORMIRAN “LGBT FORUM SRBIJA”

8. aprila 2010. godine formirano je udruženje gradjana “LGBT forum Srbija” koje ima za cilj da povede razočaranu i obeshrabljenu LGBT zajednicu na novi put; put ravnopravnosti i evropskih vrednosti. Neposredno nakon neuspeha prošlogodišnje Povorke ponosa, mnogobrojni LGBT aktivisti širom zemlje ukazali su na pravu istinu o organizatorima Povorke i njihovim nečistim motivacijama. Od tada, mnogi aktivisti postali su žrtve gnusnih pretnji i napada od strane pripadnika organizacionog odbora prošlogodišnje Povorke, a pojedinci su i seksualno zlostavljani na javnim mestima. Kao odgovor na ovu paradigmu nasilja i neistine, osnovan je “LGBT forum Srbija”. Za zvaničnu veb prezentaciju udruženja privremeno će poslužiti zvanični blog Beograd Prajda na adresi http://belgradepride.blog.rs/.

Upravni odbor novoformiranog udruženja gradjana “LGBT forum Srbija” čine Marko Jurić, Jadranka Sudar, Savo Karalić, Zorica Nikolić i Aleksandar Zec, a za predsednika upravnog odbora izabran je dugogodišnji LGBT aktivista Robert Vasić. Članovi upravnog odbora, koji su i sami bili žrtve represije i ugnjetavanja od strane vlasti i pojedinih organizatora prošlogodišnje Povorke, nagoveštavaju da će u roku od nekoliko dana pokrenuti krivični postupak protiv više lica odgovornih za pretnje, zlostavljanja, i maltretiranja neistomisljenika unutar LGBT zajednice, uključujući i pojedince iz organizacionog odbora prošlogodišnje Povorke.

POVORKA PONOSA U SEPTEMBRU

Najvažniji poduhvat novoformiranog udruženja gradjana “LGBT forum Srbija” biće uspešno održavanje Povorke ponosa početkom septembra ove godine. Ističemo da niko od kompromitovanih prošlogodišnjih organizatora neće imati pravo učešća u povorci. Planovi za održavanje ovogodišnje povorke već su u toku, a javnost će uskoro biti obaveštena o daljem progresu. Pozivamo celu LGBT zajednicu da zajedno sa nama pokaže homofobima i strujama netolerancije da ravnopravnost nema alternativu!

ZAUSTAVITI GENOCID NAD LGBT OSOBAMA

Nakon donošenja srebreničke deklaracije u skupštini Srbije i osude genocida nad bošnjacima, postavlja se pitanje kada će vlast i država da se suoče sa upornim institucionalnim genocidom nad LGBT osobama u ovoj zemlji. Taj genocid, koji već decenijama omogućavaju državne institucije i primitivne društvene norme, a koji je na neki način i mnogo gori od srebreničkog, mora da se zaustavi ukoliko ne želimo da mračne sile prošlosti iznova ugroze našu demokratsku i evropsku budućnost. Srbijo, suoči se sa istinom!

NE ISKLJUČUJEMO MOGUĆNOST PALJENJA ZASTAVE

Uprkos brojnim nasilničkim ispadima nacionalističkih primitivaca, upravni odbor i dalje smatra da je paljenje državne zastave tokom Povorke ponosa potpuno legitiman oblik iskazivanja nezadovoljstva u jednom demokratskom društvu, jer ima za cilj da privuče pažnju srpske i svetske javnosti na upornu diskriminaciju institucija Republike Srbije nad LGBT populacijom u ovoj zemlji. Organizatori prošlogodišnje Povorke ponosa, iako su se ranije neformalno složili da pre samog početka povorke treba izvesti ceremonijalno paljenje državne zastave u znak protesta protiv uporne institucionalne diskriminacije nad LGBT osobama, odustali su od tog poduhvata nakon negativne reakcije svojih inostranih finansijera. “LGBT forum Srbija” poziva na hrabrost i istrajnost LGBT populacije, i ističe da je naše demokratsko pravo da se svim sredstvima borimo protiv diskriminacije i netolerancije koju ta zastava predstavlja.

Ovaj trenutak predstavlja jednu važnu prekretnicu u borbi za demokratiju, toleranciju, i ljudska prava u ovoj zemlji, i zato pozivamo pripadnike LGBT populacije i sve gradjane zdravog razuma i evropskih shvatanja da nam se pridruže i da nas podrže u nastojanju da Srbiju konačno uvedemo u 21. vek.

Ravnopravnost nema alternativu!
Upravni odbor novoformiranog udruženja gradjana “LGBT forum Srbija”.

9. april 2010
Novi Sad

http://belgradepride.blog.rs

Komentari

Bravo LGBT forum Srbija!

rainbowman | 11/04/2010, 11:10

Konacno da se neko javlja i podize glas za nasu ravnopravnost. Veoma sam srecan da organizirate uprkos svih nedoumica i pritisaka novu paradu. Bravo LGBT forum Srbija!

SRBSTVO

PETAR | 25/05/2010, 12:09

nikad ne treba odrzati povorku srama(sodome i gomore)

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb