Beogradska Povorka ponosa 2010

Formiran “LGBT forum Srbija” – Povorka ponosa u septembru!

belgradepride | 09 April, 2010 07:18

Belgrade pride 2010

Šest meseci nakon neuspelog pokušaja održavanja Povorke ponosa u Beogradu, LGBT zajednica u ovoj zemlji konstatuje da je vreme za promene. Vreme je da marginalizovane i diskriminirane osobe širom Srbije preuzmu borbu za demokratska prava i evropske vrednosti u svoje ruke, i da se jasno usprotive primitivizmu i homofobiji ovog društva.  Ravnopravnost nema alternativu!

Ističemo da svu odgovornost za otkazivanje prošlogodišnje Povorke ponosa snose ujedno vlada Republike Srbije i sami organizatori povorke, koji su se pokazali kao neodgovorni i nespremni da zastupaju interese LGBT populacije u ovoj zemlji. Organizatori prošlogodišnje Povorke, na čelu sa organizacijom “Labris”, za glavni cilj imali su da obezbede znatnu finansijsku podršku od simpatizera iz zemalja Evropske Unije i Severne Amerike, a kada je taj cilj ostvaren oni su odlučili da se nagode sa pripadnicima homofobične vlasti i na taj način izgubili poverenje LGBT populacije u Srbiji. Iz tog i drugih razloga, vreme je za promene!

FORMIRAN “LGBT FORUM SRBIJA”

8. aprila 2010. godine formirano je udruženje gradjana “LGBT forum Srbija” koje ima za cilj da povede razočaranu i obeshrabljenu LGBT zajednicu na novi put; put ravnopravnosti i evropskih vrednosti. Neposredno nakon neuspeha prošlogodišnje Povorke ponosa, mnogobrojni LGBT aktivisti širom zemlje ukazali su na pravu istinu o organizatorima Povorke i njihovim nečistim motivacijama. Od tada, mnogi aktivisti postali su žrtve gnusnih pretnji i napada od strane pripadnika organizacionog odbora prošlogodišnje Povorke, a pojedinci su i seksualno zlostavljani na javnim mestima. Kao odgovor na ovu paradigmu nasilja i neistine, osnovan je “LGBT forum Srbija”. Za zvaničnu veb prezentaciju udruženja privremeno će poslužiti zvanični blog Beograd Prajda na adresi http://belgradepride.blog.rs/.

Upravni odbor novoformiranog udruženja gradjana “LGBT forum Srbija” čine Marko Jurić, Jadranka Sudar, Savo Karalić, Zorica Nikolić i Aleksandar Zec, a za predsednika upravnog odbora izabran je dugogodišnji LGBT aktivista Robert Vasić. Članovi upravnog odbora, koji su i sami bili žrtve represije i ugnjetavanja od strane vlasti i pojedinih organizatora prošlogodišnje Povorke, nagoveštavaju da će u roku od nekoliko dana pokrenuti krivični postupak protiv više lica odgovornih za pretnje, zlostavljanja, i maltretiranja neistomisljenika unutar LGBT zajednice, uključujući i pojedince iz organizacionog odbora prošlogodišnje Povorke.

POVORKA PONOSA U SEPTEMBRU

Najvažniji poduhvat novoformiranog udruženja gradjana “LGBT forum Srbija” biće uspešno održavanje Povorke ponosa početkom septembra ove godine. Ističemo da niko od kompromitovanih prošlogodišnjih organizatora neće imati pravo učešća u povorci. Planovi za održavanje ovogodišnje povorke već su u toku, a javnost će uskoro biti obaveštena o daljem progresu. Pozivamo celu LGBT zajednicu da zajedno sa nama pokaže homofobima i strujama netolerancije da ravnopravnost nema alternativu!
 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb