Beogradska Povorka ponosa 2010

LGBT forum Srbija: Povorka ponosa 19. septembra!

belgradepride | 10 Maj, 2010 08:40

 

Belgrade pride 2010

Udruženje građana “LGBT forum Srbija” obaveštava javnost da će Beograd prajd/Povorka ponosa 2010 biti održana 19. septembra u 11.00 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. LGBT forum Srbija, kao jedan od organizatora ovogodišnje Povorke, poziva pripadnike LGBT populacije i sve građane zdravog razuma i evropskih shvatanja da nam se pridruže i da nas podrže u nastojanju da Srbiju konačno uvedemo u 21. vek. Samo zajedno možemo ispraviti greške od prošle godine i konačno uspešno održati Povorku ponosa u Beogradu!

Vreme je za nove ljude, za nove ideje, za nove horizonte.

Ravnopravnost nema alternativu!

Upravni odbor udruženja građana “LGBT forum Srbija”

10 . maj 2010
Novi Sad
http://belgradepride.blog.rs

Detaljnije saopštenje za javnost:

Formiran “LGBT forum Srbija” – Povorka ponosa 19. septembra!


Više od šest meseci nakon neuspelog pokušaja održavanja Povorke ponosa u Beogradu, LGBT zajednica u ovoj zemlji konstatuje da je vreme za promene. Vreme je da marginalizovane i diskriminirane osobe širom Srbije preuzmu borbu za demokratska prava i evropske vrednosti u svoje ruke, i da se jasno usprotive primitivizmu i homofobiji ovog društva.  Ravnopravnost nema alternativu!

Ističemo da svu odgovornost za otkazivanje prošlogodišnje Povorke ponosa snose ujedno vlada Republike Srbije i sami organizatori povorke, koji su se pokazali kao neodgovorni i nespremni da zastupaju interese LGBT populacije u ovoj zemlji. Organizatori prošlogodišnje Povorke, na čelu sa organizacijom “Labris”, za glavni cilj imali su da obezbede znatnu finansijsku podršku od simpatizera iz zemalja Evropske Unije i Severne Amerike, a kada je taj cilj ostvaren oni su odlučili da se nagode sa pripadnicima homofobične vlasti i na taj način izgubili poverenje LGBT populacije u Srbiji. Iz tog i drugih razloga, vreme je za promene!

FORMIRAN “LGBT FORUM SRBIJA”


8. aprila 2010. godine formirano je udruženje gradjana “LGBT forum Srbija” koje ima za cilj da povede razočaranu i obeshrabljenu LGBT zajednicu na novi put; put ravnopravnosti i evropskih vrednosti. Neposredno nakon neuspeha prošlogodišnje Povorke ponosa, mnogobrojni LGBT aktivisti širom zemlje ukazali su na pravu istinu o organizatorima Povorke i njihovim nečistim motivacijama. Od tada, mnogi aktivisti postali su žrtve gnusnih pretnji i napada od strane pripadnika organizacionog odbora prošlogodišnje Povorke, a pojedinci su i seksualno zlostavljani na javnim mestima. Kao odgovor na ovu paradigmu nasilja i neistine, osnovan je “LGBT forum Srbija”. Za zvaničnu veb prezentaciju udruženja privremeno će poslužiti zvanični blog Beograd Prajda na adresi http://belgradepride.blog.rs/.

Upravni odbor novoformiranog udruženja građana “LGBT forum Srbija” čine Marko Jurić, Jadranka Sudar, Savo Karalić, Zorica Nikolić i Aleksandar Zec, a za predsednika upravnog odbora izabran je dugogodišnji LGBT aktivista Robert Vasić. Članovi upravnog odbora, koji su i sami bili žrtve represije i ugnjetavanja od strane vlasti i pojedinih organizatora prošlogodišnje Povorke, nagoveštavaju da će u roku od nekoliko dana pokrenuti krivični postupak protiv više lica odgovornih za pretnje, zlostavljanja, i maltretiranja neistomisljenika unutar LGBT zajednice, uključujući i pojedince iz organizacionog odbora prošlogodišnje Povorke.

POVORKA PONOSA 19. SEPTEMBRA

Najvažniji poduhvat novoformiranog udruženja građana “LGBT forum Srbija” biće uspešno održavanje Povorke ponosa 19. septembra ove godine. Ističemo da niko od kompromitovanih prošlogodišnjih organizatora neće imati pravo učešća u povorci. Planovi za održavanje ovogodišnje povorke već su u toku, a javnost će uskoro biti obaveštena o daljem progresu. Pozivamo celu LGBT zajednicu da zajedno sa nama pokaže homofobima i strujama netolerancije da ravnopravnost nema alternativu!

ZAUSTAVITI GENOCID NAD LGBT OSOBAMA

Nakon donošenja srebreničke deklaracije u skupštini Srbije i osude genocida nad bošnjacima, postavlja se pitanje kada će vlast i država da se suoče sa upornim institucionalnim genocidom nad LGBT osobama u ovoj zemlji. Taj genocid, koji već decenijama omogućavaju državne institucije i primitivne društvene norme, a koji je na neki način i mnogo gori od srebreničkog, mora da se zaustavi ukoliko ne želimo da mračne sile prošlosti iznova ugroze našu demokratsku i evropsku budućnost. Srbijo, suoči se sa istinom!

NE ISKLJUČUJEMO MOGUĆNOST PALJENJA ZASTAVE

Uprkos brojnim nasilničkim ispadima nacionalističkih primitivaca, upravni odbor i dalje smatra da je paljenje državne zastave tokom Povorke ponosa potpuno legitiman oblik iskazivanja nezadovoljstva u jednom demokratskom društvu, jer ima za cilj da privuče pažnju srpske i svetske javnosti na upornu diskriminaciju institucija Republike Srbije nad LGBT populacijom u ovoj zemlji. Organizatori prošlogodišnje Povorke ponosa, iako su se ranije neformalno složili da pre samog početka povorke treba izvesti ceremonijalno paljenje državne zastave u znak protesta protiv uporne institucionalne diskriminacije nad LGBT osobama, odustali su od tog poduhvata nakon negativne reakcije pojedinih stranih finansijera. “LGBT forum Srbija” poziva na hrabrost i istrajnost LGBT populacije, i ističe da je naše demokratsko pravo da se svim sredstvima borimo protiv diskriminacije i netolerancije koju ta zastava predstavlja.

Ovaj trenutak predstavlja jednu važnu prekretnicu u borbi za demokratiju, toleranciju, i ljudska prava u ovoj zemlji, i zato pozivamo pripadnike LGBT populacije i sve građane zdravog razuma i evropskih shvatanja da nam se pridruže i da nas podrže u nastojanju da Srbiju konačno uvedemo u 21. vek.

Ravnopravnost nema alternativu!
Upravni odbor novoformiranog udruženja građana “LGBT forum Srbija”.

Komentari

Како да не !!!

Анђелић | 11/05/2010, 18:23

Неће бити одржана сатанско ђавоља парада ни ове године нити било које друге.
Сами себе и друге лажете да ви ширите љубав,да ли ви уопште знате шта је љубав ?
Погледајте се у огледало и ти мајда и она дебела свиња, а ви остали истриповани и у заблуди пали људи тргните се и проверите крв да ли сте заражени па ако Бог да да нисте брзо налазите сродну душу, наравно супротног пола како и доликује паметном и природном човеку. У здравље.

GAY PARADE SHAME OF BELGRADE

Вук1389Ср6 | 14/05/2010, 15:55

СРБИЈА НИЈЕ ЗЕМЉА ПЕДЕРА

CEKAMO VAS!!!

PETRICEVIC CHETNIK | 06/06/2010, 01:55

Razbicemo vas kao i 2001.,budite sigurni u to.Ja vam kao srpski patriota i seksualno nedevijantna osoba porucujem da se 19-tog ne pojavite na ulicama srpskog Beograda,jer ne zelimo da uprljamo nas grad vasom krvlju,ukoliko to nije neophodno.Sta god da se tog dana bude desilo,vi ste odgovorni,i vasi smrdljivi prijatelji iz marionetske vlasti Srbije ,sorosevskih organizacija i stranih ambasada.NECE BITI PARADE SRAMA U BEOGRADU,NIKADA!!! SRBIJA SRBIMA,NAPOLJE SA PEDERIMA!!! CEKAMO VAS !!!!!

PARADA BOLESNIH UMOVA:::::NIKAD

Surovi | 10/06/2010, 03:57

peder bal u SRBIJI nikad

PARADA BOLESNIH UMOVA...NIKAD

surovi | 10/06/2010, 03:59

PARADA BOLESNIH UMOVA...NIKAD

хаха само покушајте!

Синђелић | 17/07/2010, 20:11

И СПРЕЧИТИ И ЛЕЧИТИ!

Lice i naličje

Dejan | 26/07/2010, 00:33

Gej u Srbiji, ili
Srbin na Kosovu, ili
Srbin u Hrvatskoj.
Dosta je bilo folova.
Srbija počinje da pokazuje pravo lice.
Pregledao sam neke Hrvatske sajtove, na istu temu su komentarisali, sve Srbe na Vrbe. Proučiti tekst i izbrojati do deset. Ja stvarno nemam potrebu da putujem u Hrvatsku, a gej nisam.
Samo napred nedostaje veliki broj radnika da ljušti krompir u Padinskoj.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb