Beogradska Povorka ponosa 2010

Organizatori: Skup će biti održan

belgradepride | 02 Oktobar, 2009 21:29

Beograd -- Skup protiv nekažnjivosti nasilja biće održan u Pionirskom parku, kako je i planirano, rekli su organizatori.

Organizatori su rekli da im je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić danas rekao da skup neće biti zabranjen. U svom ranijem saopštenju, organizacioni odbor pozvao je građane da se u petak okupe u Pionirskom parku u Beogradu, kako bi svojim dolaskom pokazali da ne pristaju na partijsku državu i uskraćivanje svojih ustavnih prava.

Sutrašnji skup zajednički organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, "Linet", "Sivil rajts difenders" i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Na skupu će se učesnicima, između ostalih, obratiti Ružica Đinđić, Voja Brajović, Gorčin Stojanović, Ivan Tasovac, Srbijanka Turajlić i drugi.

Organizacioni odbor sutrašnjeg skupa takođe je naveo da podržava "Šetnju protiv nasilja" koju ogranizuje Koalicija mladih protiv nasilja i poziva sve građane da učestvuju na oba skupa.

"Problem tehničke prirode"


Pomoćnik načelnika Uprave policije MUP-a Srbije Željko Nikač objasnio je za B92 da su problemi oko sutrašnjeg skupa tehničke prirode.

“To su tehnički detalji, odnose se na odluku Skupštine grada Beograda o prostoru i mestu gde se takva vrsta skupova može održati. Druga odluka je takođe tehničke prirode, ne samo tehničko-pravne prirode nego se odnosi na lokaciju, ta lokacija je u Prirodnjačkom parku”, rekao je Nikač.

“Misli se na potencijalnu mogućnost postavljena tehničkih uređaja, sredstava veze, ozvučenja. Tako da za sada, koliko ja imam informacija, koliko sam uspeo da proverim, to je bio razlog zašto su oni zamoljeni, zašto je njima ukazano da to neće moći tu da se odigra”, objasnio je on.

Stojanović: Zamena socijalno poželjnim


Jedan od najavljenih učesnika skupa u petak, režiser Gorčin Stojanović, kaže za B92 da pretpostavlja da će skup biti održan.
“Pretpostavljam da će biti održan, ukoliko u ovoj zemlji zaista zvanično, ustavno i na svaki drugi način nije suspendovana mogućnost građanskog okupljanja i samoorganizovanja, i ukoliko, naravno, policija ne postupi onako kako je to radila Miloševićeva policija devedesetih godina”, kazao je Stojanović.

On kaže da činjenica da se u Srbiji u tri dana organizuju tri protesta sa istom tematikom mnogo više govori o tome da su u poslednjih mesec dana - tri skupa zabranjena.

"Jedan je, naravno, ‘Prajd’, drugi je skup desničara i treći je sada građanski skup, a sva tri skupa su, na određeni način, zamenjena onim što je socijalno poželjno – dočekivanje sportista, niski preleti borbenih aviona iznad centra grada prilikom proslave novih klasa Vojne akademije na istom mestu na kome građani ne smeju da se skupe i ovaj sramni partijski skup, koji, da stvar bude još strašnija, organizuju Liberalnodemokratska partija i Demokratska stranka", rekao je Stojanović.

"Doduše, njihovi podmlaci verovatno se ne sećaju devedesetih godina, kako su izgledali Miloševićevi kontramitinzi”, zaključio je on.

Izvor: B92

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb