Beogradska Povorka ponosa 2010

Ustavna žalba zbog zabrane Povorke ponosa

belgradepride | 09 Novembar, 2009 20:53

Petoro članova nekadašnjeg Organizacionog odbora Povorke ponosa podnelo je danas žalbu Ustavnom sudu zbog zabrane Povorke ponosa koja je trebalo da se održi 20. septembra.

Ustavna žalba Ustavnom sudu Republike Srbije podneta je kako bi se osporilo rešenje kojim je Direkcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova naložila organizatorima da premeste skup iz centra Beograda na Ušće, kao i zbog propuštanja državnih organa da učine sve što je u njihovoj moći da spreče nasilje nad učesnicima Povorke ponosa i da obezbede ostvarivanje elementarnog ustavnog prava na slobodno javno okupljanje.

Uprkos tome što će podnositelji žalbe ubrzo podneti predstavku i Evropskom sudu za ljudska prava jer za to ne postoje proceduralne prepreke, šansa je data i domaćem pravosuđu da ispravi nepravdu.

Osnovni cilj Ustavne žalbe je zaštita prava na mirno okupljanje, odnosno odbrana manjinskih prava naročito u slučajevima kada su ona veoma ugrožena i kada se manjini otvoreno preti nasiljem kao što je to bilo u slučaju gej, lezbejske i transrodne populacije.

Namera podnositelja žalbe je i da ukaže na nedopustivo ograničavanje prava na slobodno okupljanje svih diskriminisanih grupa koja to budu želela da učine u našem društvu – radnika, pripadnika romske nacionalnosti, žena ili bilo koje grupe lica koja mirnim protestom želi da izrazi svoj politički stav.

Takođe, ukoliko Ustavni sud ili sud u Strazburu utvrde pravo na naknadu nematerijalne štete - podnositelji žalbe će celokupan iznos donirati u dobrotvorne svrhe.

Podnositelje Ustavne žalbe zastupa Beogradski centar za ljudska prava.

Podsećamo, Povorka ponosa, pod sloganom "Vreme je za ravnopravnost", zabranjena je zbog "visokih bezbednosnih rizika", a rešenje o zabrani organizatorima je uručio premijer Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković samo 24 sata pre nego što je skup trebalo da počne na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Podnositelji žalbe
Dragana Vučković, Dušan Kosanović, Majda Puača, Marija Savić, Milica Đorđević

Dokument podnete žalbe možete preuzeti ovde.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb