Beogradska Povorka ponosa 2010

Povodom pisanja dnevnih listova, ili, kako zastrašiti potencijalne učesnike Parade ponosa?

belgradepride | 16 Septembar, 2009 18:02

Poučen iskustvom iz devedesetih godina (a ima primera iz perioda Vojislava Koštunice), da je ljudima najlakše manipulisati kad su uplašeni, nisam mogao da ne primetim pisanje dva “ugledna” dnevna lista prethodbe sedmice.

Mržnja, paranoja, homofobija i svima tako poznate teorije zavere provejavaju tekstovima na koje se osvrćem da to nije moguće ignorisati i ne primetiti. Sve to se čini sa jednim jedinim ciljem – da se potencijalni učesnici zastraše I pokolebaju da se pojave na Paradi ponosa koja je planirana za 20. septembar.

Tehnika već oprobana – gej lobi, preuzimanje sveta od strane homoseksualaca, teorije o promociji “protivprirodnih” normi ponašanja, isticanje Majke Rusije kao “svetlog primera” ...

Sagovornici, brižljivo odabrani: Obrazovci, 1389, neimenovani izvori iz bezbednosnih službi...

Teze koje se žele nametnuti: već izvesno nasilje na Paradi ponosa I bojazan da se promovišu “nenormalne vrednosti” , pokušaj legalizacije istopolnih brakova, ne daj Bože usvajanje dece od strane homoseksualnih parova I kao šlag na tortu – potpuno preuzimanje države od strane “gej lobija”, teza koja stidljivo potura kroz primere iz Nemačke, Francuske, Islanda (valjda da bi teksto dobio na “težini” I da bi ova teorija imala privid izvesnosti, kad već nema zdravorazumsku potporu). Naravno, nigde se ne postavlja pitanje da li su glasači iz ovih zemalja glasali za istopolno orijentisane osobe jer se one tako deklarišu ili iz uverenja da one mogu da donesu pozitivne promene?

Navodi se primer Moskve čiji gradonačelnik homoseksualnost smatra za “satansku” pojavu. Pa šta? Da li to govori nešto više o njemu kao dobrom gradonačelniku ili lošoj osobi?

Jadni pokušaji skretanja pažnje sa pitanja koje BI TREBALA da bude postavljena pred Paradu ponosa: da li istopolno orijentisane osobe imaju PRAVO da iskažu svoja opredeljenja, da li njihove porodice I pirjatelji imaju PRAVO da ih podrže, da li smo svi jednaki ili su neki ipak “jednakiji”. Da, da I da. Da, homoseksualci imaju pravo da se javno deklarišu kao takvi. Da, njihove porodice I prijatelji imaju pravo da ih javno podrže. Da, svi bi smo TREBALI da budemo jednaki. Ne isti već jednaki! Različiti ali jednaki.

Upravo su solidarnost I jednakost vrednosti koje Parada ponosa promoviše. Ujedno, time što LGBT osobe nisu nasilno sprečile “Porodičnu šetnju” održanu samo nedelju dana pred 20. septembar oni promovišu još jednu, izuzetno važnu a u Srbiji zaboravljenu vrlinu – pacifizam (iako su organozatori ovog, svojevrsnog “kontra-mitinga” upravo ljudi koji javno kažu da će sprečiti održavanje Parade ponosa).

Ove vrednosti (pokušava da) promoviše Parada ponosa.

I zato 20. septembra svi treba da budemo na Platou.

Time ne pokazujemo samo stav prema LGBT zajednici, već stav prema vrednostima za koje se borimo a koje se odavno “klinički mrtve” u Srbiji.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb