Beogradska Povorka ponosa 2010

Саопштење Агенције за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију

belgradepride | 16 Septembar, 2009 18:00

Све је више позива на насиље против припадника ЛГБТ популације како се приближава 20.9.2009, дан одржавања „Поворке поноса 2009“, први пут након што смо били сведоци бруталних сцена насиља при покушају организовања ове манифестације 2001. године. Тим поводом Агенција за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију града Београда, позива све грађане, а посебно представнике локаних и централних власти, као и невладин сектор, да пруже подршку организаторима скупа, како би овај дан протекао у најбољем реду, а могућност сваког инцидента била сведена на минимум. На то нас обавезује члан 21 Устава Републике Србије и члан 21 Закона о забрани дискриминације.

Подсећамо да је децембра 2008., године када је обележено 60 година од усвајања Универзалне Декларације о људским правима, на заседању Генералне Скупштине УН, Република Србија, заједно са још 65 земаља-чланица ове организације пружила подршку изјави предложеној од стране Француске и Холандије, којом се државе позивају на поштовање људских права свих грађана, без обзира на сексуалну оријентацију или родни идентитет. Подршку овој изјави пружиле су све земље-чланице Европске уније, као и САД.

У организацији „Поворке поноса 2009“ учествују представници невладиних организација које се баве промоцијом људских права, а подршку скупу пружило је преко 60 организација из целе Србије. Подсећамо такође да је Генерална Скупштина УН још 1998. године усвојила Декларацију о правима и одговорностима појединаца, група и органа друштва на промоцији и заштити универзално препознатих људских права и фундаменталних слобода. У Декларацији се јасно наглашава да је „главна одговорност и дужност промовисања и поштовања људских права и слобода на држави“, те да држава мора препознати „право и одговорност појединаца, група и удружења да промовишу поштовање и познавање људских права и фундаменталних слобода“. Декларацијом се посебно указује да државе морају „предузети све неопходне мере да, преко надлежних власти, осигурају заштиту свих, појединачно и заједно са другима, од било ког насиља, претњи, одмазде, de facto или de jure непријатељске дискриминације, притиска или било које друге произвољне радње која је последица његовог или њеног легитимног остваривања права“.

Истом Декларацијом, препознат је значај улоге појединаца, невладиних организација и релевантних установа у освешћивању јавности по питањима везаним за сва људска права и основне слободе да би се даље повећало разумевање, толеранција, поштовање и мир. Позивамо све Београђане који деле ове вредности да помогну да се у миру и на цивилизован начин омогући одржавање „Поворке поноса“, као и да пруже подршку свим угроженим групама у борби за равноправност у друштву.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb