Beogradska Povorka ponosa 2010

Zaštititi učesnike Povorke ponosa

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:09

U listovima Politika i Večernje novosti od 15. septembra 2009. objavljeni su tekstovi koji svojim sadržajem direktno promovišu linč učesnika predstojeće „Povorke ponosa“ u Beogradu. Bez distanciranja ili kritičkog osvrta, prenete su izjave lidera desno-ekstremističkih i klerofašističkih organizacija Obraz, Pokret 1389 i Naši, kao i informacije od neimenovanih izvora iz „bezbednosnih službi“, da će u Beogradu 20. septembra, doći do fizičkog obračuna sa učesnicima parade ponosa, napada na državne institucije i policijske službenike.
Ovakvi tekstovi su otvorena podrška i medijska promocija stavova ultra-desničarskih organizacija i populističkog bloka u strukturama vlasti, već i pokušaj mobilizacije što većeg broja građana da se tog dana okupe i brutalno prekinu najavljeni protest.

Zato pozivamo nadležene institucije da se oglase povodom ovakvih grubih manipulacija, a MUP Srbije da preduzme sve potrebne mere kako bi se Povorka održala u miru. Takođe, pozivamo MUP Srbije da reaguje i najstrože kazni govor mržnje i otvorene pozive na nasilje 20. septembra. Podsećamo da Mladen Obradović iz Obraza javno iznosi tvrdnje da će doći do nasilja, da „ni po koju cenu neće dozvoliti održavanje parade srama“, kao i da će se skupiti snage otpora „iz svih srpskih krajeva“. On poručuje da srpski narod to neće dozvoliti rečima: „Čekamo vas“.
Politika i Večernje novosti su ovom prilikom prekršili sve norme profesionalnog izveštavanja – predstavile su anarhističke organizacije kao one koje će doći na kontramiting i, zajedno sa desničarskim organizacijama, napadati policiju i učesnike parade. Ovakvim dezinformacijama šire se panika i konfuzija kod građana, jer poznato je da levičarske i anarhističke organizacije u Srbiji otvoreno podržavaju Povorku ponosa (što se može videti i na sajtu Belgrade Pride). Policija je dužna da obezbedi skup, a ne da parole ekstremizma koristi kao izgovor za pritisak na organizatore da otkažu paradu.

Mnoge poznate javne ličnosti već su dale podršku povorci ponosa. One će svojim prisustvom pokazati solidarnost sa diskriminisanim manjinama, promovisati različitost i dići svoj glas protiv nasilja! U mnogim glavnim gradovima širom sveta ovakve predvode njihovi gradonačelnici.
Ignorisanje nasilja i pretnji nasiljem, poziva na linč i odsustvo bilo kakvog osvrta na programske orijentacije brojnih ultra-desničarskih, nacističkih i fašističkih organizacija samo cementira i normalizuje nazadne ideje. Kao građani Srbije ne smemo biti samo puki posmatrači – obavezni smo da reagujemo dok ne bude kasno, da ne dopustimo nekim delovima vlasti da tolerisanjem ovakvih ispada jačaju delovanje desno-ekstremističkih i šovinističkih organizacija.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb