Beogradska Povorka ponosa 2010

Dragišić: Preventivno delovanje u sprečavanju incidenata

belgradepride | 16 Septembar, 2009 14:11

BEOGRAD, 15. septembra (Tanjug) - Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić, koji je sa bezbednosnog apsekta učestvovao u organizaciji "Parade ponosa", ocenio je danas da ta manifestacija može da protekne bez incidenata, ukoliko državni organi poštuju zakon i preventivno spreče najavljeno nasilje.

Dragišić je rekao Tanjugu da bez obzira "ko šta lično mislio o Paradi ponosa" da održavanje te manifestacije predstavlja test u kakvom društvu živimo i za državu u celini. Suprotne stavove, ponašanja i gledišta trebamo rešavati dijalogom a ne nasiljem, rekao je Dragišić dodajući i da je prilikom prvih razgovora u Ministarstvu unutrašnjih poslova, o organizovanju te manifestacije, ocenjeno da se radi o bezbednosno rizičnom skupu.

On je rekao da su se visoki zvaničnici MUP-a, tokom razgovora sa direktnim organizatorima manifestacije složili da je "Parada ponosa" sa bezbednosnog aspekta veoma rizična i da postoji moguchnost incidenata.

Dragišić smatra i da policija mora adekvatno da reaguje i da spreči najavljene napade na učesnike manifestacije dodajući da je dobro poznato ko preti učesnicima "Parade ponosa".

"Ukoliko policija ne može da obezbedi ovakav skup, to će značiti da su oni koji javno prete njegovim učesnicima
jači i od zakona i od države", rekao je Dragišić. "Parada ponosa", koju organizuju gej i lezbijska udruženja, najavljena je za 20. septembar u Beogradu, a toj manifestaciji se protive desničarske i nacionalističke
organizacije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da će policija učiniti sve da "Parada ponosa", koja je sa bezbednosnog aspekta visko rizična manifestacija, protekne bez incidenta.
"Učinićemo sve da se očuva javni red i mir", rekao je Dačić naglašavajući da će policija obezbediti sigurnost
svim građanima, bez obzira na to "da li ko ima bilo kakav politički ili lični stav" o "Paradi ponosa".

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb