Beogradska Povorka ponosa 2010

Holandska ambasada podržava beogradsku Paradi ponosa

belgradepride | 16 Septembar, 2009 18:06

Skupština Srbije je ove godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije koji garantuje zaštitu protiv diskriminacije po raznim osnovama, uključujući seksualnu orijentaciju i rodnu ravnopravnost. Holandija pozdravlja usvajanje ovog zakona, kao i posvećenost Vlade Srbije zaštiti ljudskih prava LGBT (lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe) zajednice.

Holandija takođe pozdravlja jasnu opredeljenost Vlade Srbije da obezbedi LGBT osobama pravo na slobodu okupljanja i izražavanja, a posebno njenu nameru da obezbedi potrebnu zaštitu Parade ponosa Belgrade Pride 2009.

Holandija ističe važnost kontinuirane podrške LGBT osobama u Srbiji i solidarnosti sa njima. Svuda u svetu članovi ove zajednice su predmet diskriminacije, često skrivene i nekažnjene. Bilo kakva diskriminacija zasnovana na seksualnoj orijentaciji ili rodnoj ravnopravnosti bi trebalo da bude osuđena i odbačena. Diskriminacija nije u skladu sa osnovnim principima i vrednostima na kojima je Evropska unija zasnovana: jednaka prava i mogućnosti.

Poštovanje seksualne orijentacije i rodne ravnopravnosti nije promovisanje životnog stila već poštovanje osnovnih ljudskih prava. To je sama suština evropskih vrednosti.

Izvor: Ambasada Holandije

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb