Beogradska Povorka ponosa 2010

Dačić: Moguća preventivna hapšenja

belgradepride | 17 Septembar, 2009 18:47

Beograd -- Ivica Dačić ne isključuje preventivna hapšenja onih koji prete "Povorci ponosa" i navodi da će tražiti da Vlada razgovora o skupu. Reakciju Vlade traži i LDP.

Ministar policije Ivica Dačić je gostujući u "Kažiprstu" B92 naglasio da bi bilo dobro da se "Povorka ponosa" održi bez incidenata i da se Srbija pokaže, naročito u vreme kada se zalaže za evropske integracije, dok lider LDP-a Čedomir Jovanović zahteva od premijera Cvetković da Vlada danas zauzme nedvosmislen stav o zaštiti učesnika "Povorke ponosa".

Ivica Dačić je ocenio da je "Povorka ponosa" trebalo bolje politički da se pripremi, jer se raspravlja samo o njenom bezbednosnom aspektu.

Policija poseduje informacije da se vrše ozbiljne pripreme za napad na učesnike "Povorke ponosa", rekao je Dačić. On je upozorio da je za bezbednost skupa neophodno da svi urade svoj posao - policija da zaštiti učesnike, da učesnici dobro organizuju skup, ali i da Vlada jasno iskaže svoj stav.

Mogućnost preventivnih hapšenja onih koji prete učesnicima "Povorke ponosa", u slučaju gde postoje jasni dokazi, nije isključena, kaže ministar policije.

Dačić: Gde postoje jasne naznake da neko preti, policija će reagovati, gde postoje operativna saznanja o tome da se preti, policija ne može ništa da preduzme ukoliko ne postoje jasni dokazi. Gde postoje jasni dokazi i gde je imenom i prezimenom to definisano, policija će reagovati preventivno, i tu se slažem sa vama, a sve ostalo je stvar operativnih informacija koje nisu za javnu upotrebu.

B92: Zašto policija do sada nije reagovala preventivno ako postoje operativna saznanja?

Dačić: Ne znam otkud vam to da policija nije reagovala.

B92: Dakle, uhapsili ste nekog, to hoćete da kažete?

Dačić: Preventivno se deluje.

Policija ne dovodi u pitanje održavanje "Povorke ponosa", ali očekuje od Vlade da se jasno postavi po tom pitanju.

"Policija se nalazi u situaciji da će morati fizički da obezbeđuje učesnike Povorke, to praktično znači da se mora voditi računa o dolasku, o odlasku, ne znači da će se incident desiti na samom licu mesta, zato je potrebno, da bi policija sve to dobro odradila, slažem se sa vama, državni organi treba da daju jasnu političku poruku", objasnio je Dačić.

"Tražiću danas na sednici vlade da se razgovara o tom skupu i očekujem određenu političku poruku. Vlada ne treba da ćuti, jer se ovde mešaju političke i policijske stvari", rekao je on.

Dačić je ocenio da je podignuta prevelika buka u javnosti oko "Povorke ponosa" i naveo da su operativne tajne koliki broj policajaca i na kojim lokacijama će biti angažovan.

LDP: Vlada mora zaštititi Povorku

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je uputio zahtev premijeru Mirku Cvetkoviću da na današnjoj sednici Vlada zauzme nedvosmislen stav o zaštiti učesnika "Povorke ponosa".

U pismu se navodi da pred potrebama zemlje koju vodi i društvom čiju budućnost je dužan da štiti Cvetković nema pravo da ćuti, uz napomenu da se radi o problemu koji je mnogo dublji od ekstremističkih grupa koje prete nasiljem, zato što se iza njih kriju organizovane političke snage. Jovanović je upozorio premijera da “kada predsednik Vlade ćuti, onda ni policajcima, sudijama i tužiocima i drugima koji sprovode zakon neće biti lako da ga dosledno sprovedu.”

"Vladina ministarstva, tek posle Vaše odluke, mogu efikasno da primenjuju ono na šta ih već obavezuju zakoni koje smo zajedno usvajali, uključujući i Zakon o zabrani diskriminacije, koji je usvojen zahvaljujući LDP-u, jer u vladinoj koaliciji nije bilo dovoljno hrabrosti. Primena zakona bila je i uslov naše podrške, bez koje zakona ne bi bilo. Vreme je da pokažete da ste mislili ozbiljno. Ne zbog LDP-a, nego zbog onih čija su prava ugrožena. Zato poruka države koju će sa današnje sednice uputiti Vlada mora da glasi: Srbija je slobodna zemlja, u njoj su svi jednaki. Država i njeni organi će svakog zaštititi od svake diskriminacije, a ekstremne nasilnike i nasilničke politike ukloniti iz naših života", navodi se u pismu Čedomira Jovanovića.

LDP zahteva momentalnu reakciju jer vlast nema pravo da interese koalicije stavlja ispred interesa društva, a pogotovo da u prvi plan stavi interese antievropskih, mračnih i zaostalih politika, jer će to uništiti našu budućnost. On navodi da su nasilnici do sada zloupotrebljavali i državu i naciju i crkvu, jer se država pred njima povlačila.

Marković: Otkazati Povorku

Predsednik Jedistvene Srbije Dragan Marković pozvao je Vladu Srbije i organizatore da otkažu Paradu ponosa i na uzdržanost od nasilja, ako taj skup ipak bude održan u Beogradu.

Marković je pozvao učesnike te parade i njihove protivnike na nenasilno ponašanje, a Vladu Srbije da otkaže skup do daljnjeg.
"Zamolio bih Vladu, pošto je taj skup procenjen kao veoma rizičan, da otkaže paradu srama do daljnjeg do 2150. godine", rekao je on.

Lider JS naveo je da je protiv održavanja Parade ponosa, jer se time urušavaju porodične i moralne vrednosti i ocenio da Srbiji trenutno nije potreban taj skup.

Prema njegovim rečima, građani Srbije ne ugrožavaju prava homoseksualaca, niti su toj populaciji ugrožena prava na posao, školovanje ili bezbednost.

"Homoseksualci svoju seksualnu orijentaciju treba da ispoljavaju tamo gde ih niko ne vidi", rekao je Marković.

GSA: Država može i mora da spreči nasilje

Država Srbija može i mora da spreči nasilje i nerede koje najavljuju desničarske grupe na "Povorci ponosa" koja treba da se održi u nedelju 20. septembra, saopštila je Gej strejt alijansa.

U saopštenju ove organizacije ističe se da “država mora da pokaže koliko je ozbiljna u svojim nastojanjima da zaštiti svoje građane i građanke i poštuje zakone koji u njoj važe”.

“Povorka ponosa bez nasilja i nereda je sigurno jedan od načina. Eventualna nasilna dešavanja u Beogradu u nedelju pokazaće samo da država nije želela da iskoristi sva svoja ovlašćenja kako bi ono bilo sprečeno” upozorava GSA.

“Sprečavanje i sankcionisanje nasilja i poziva na nasilje i linč nad LGBT osobama odgovornost je i države i svih učesnika političkog i javnog života u Srbiji i o ovome moraju da se slože sve političke partije i svi nosioci društvene i političke odgovornosti i ne smeju svojim ogradama, ćutanjem i nečinjenjem davati političko uporište nasilnicima i ekstremistima”, kaže se u saopštenju ove organizacije.

Izvor: B92

Komentari

Pitanje...

samo Srbin | 20/09/2009, 14:13

Gospodo politicari koji ste dusom i telom uz ove anomalicne kreature,zasto ih ne pozovete na slavu ili decije rodjendane?

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb