Beogradska Povorka ponosa 2010

Evropski gej levičari očekuju zaštitu Povorke ponosa

belgradepride | 13 Septembar, 2009 10:52

Rainbow Rose, evropska gej-lezbejska socijaldemokratska organizacija, članica Partije evropskih socijalista, uputila je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Demokratskoj stranci u kome je upozorila da će ova organizacija, kao i druge evropske organizacije za ljudska prava, da obrate veliku pažnju na Povorku ponosa koja je zakazana za 20. septembar 2009. godine. (Dalje)

Valter brani Paradu ponosa

belgradepride | 13 Septembar, 2009 10:49

Javne ličnosti podržavaju paradu lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba
Još osam dana ostalo je do održavanja Povorke ponosa, odnosno gej parade u Beogradu, koja je zakazana za 20. septembar. (Dalje)

Bjelogrlić: Nasilje neprihvatljivo

belgradepride | 13 Septembar, 2009 10:47

Beograd -- Dragan Bjelogrlić povodom podrške Povorci ponosa rekao da je dužnost javnih ličnosti da podrže ovakve akcije, a ne da u izbornim kampanjama pune političke bine. (Dalje)

Porodična šetnja i Povorka ponosa 2009.

belgradepride | 13 Septembar, 2009 10:45

Ove godine, udarne javne manifestacije onoga što neki nazivaju „Prvom" i „Drugom" Srbijom deli samo nedelju dana razlike. Da li to znači da su se konačno približile jedna drugoj? Fraza o ideološkoj, kulturološkoj, vrednosnoj i kakvoj-sve-ne podeli na dve Srbije je već uveliko izlizana, ali izgleda da je jednako aktuelna. Mada mi se isprva nije tako činilo. (Dalje)

Шта нам говоре разлози против Поворке поноса

belgradepride | 13 Septembar, 2009 10:41

Пише: Владан Миланко

„Почели су против Поворке поноса а завршили против свих“ – тако бих описао све текстове које сам скоро имао прилике да прочитам а који износе разлоге против одржавања манифестације која се зове: „Поворка поноса“. Кажем: „...против свих“, јер иако нисам хомосексуалац, а нисам ни члан нити једне политичке партије или невладине организације, не могу а да не видим последице које ови разлози против Поворке поноса, ако би се узели за озбиљно и доследно се спроводили, могу да имају по све. Да видимо који су то разлози: (Dalje)

Pismo podrške Beograd Prideu 2009.

belgradepride | 12 Septembar, 2009 15:41

Iva Prpić, poslanica u gradskoj skupštini grada Zagreba i članica hrvatsko SDP-a, šalje svoju podršku. Njeno pismo prenosimo u celosti. (Dalje)

Podrška Španske LGBT federacije

belgradepride | 12 Septembar, 2009 15:35

Video obraćanje predsednika Španske LGBT federacije - Tonija Povede.

http://vimeo.com/6533647

 

Sve veća podrška Povorci ponosa

belgradepride | 12 Septembar, 2009 15:31

Beograd -- Dragan Bjelogrlić, Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Srđan Dragojević, Mira Škorić i desetine drugih javnih ličnosti podržale Povorku ponosa.

"Javnost Srbije mora jasno reći da svi građani imaju prava na solidarnost kada im je bezbednost ugrožena i da u ovoj zemlji nema manje ili više jednakih pred zakonom", stoji između ostalog u Proglasu prijatelja Povorke ponosa, koju je do sada potpisalo više desetina javnih ličnosti – glumaca, reditelja, muzičara, novinara. (Dalje)

Radujem se, jer smo različiti

belgradepride | 11 Septembar, 2009 10:58

Piše: Marija Savić

Povorka ponosa ne vređa nikoga, ona je način na koji LGBT populacija izražava svoje nepristajanje na nasilje i pretnje samo zato što se razlikuju od drugih (Dalje)

Stranke da pozovu na sprečavanje nasilja na Povorci

belgradepride | 09 Septembar, 2009 11:46

Gej strejt alijansa (GSA) smatra da je od izuzetne važnosti za LGBT osobe u Srbiji da Povorka ponosa bude bezbedna i da celokupan događaj protekne bez nereda i nasilja.

Ovogodišnja Povorka ponosa će svakako biti merilo stepena tolerancije i nivoa proevropskih vrednosti u državi i društvu, a njen uspeh i bezbednost treba da pošalju pozitivnu poruku, kako LGBT populaciji u Srbiji tako i celom svetu, da su svi građani i građanke u Srbiji jednaki i slobodni da koriste svoja Ustavom i Zakonima zagarantovana prava. (Dalje)

Koalicija protiv diskriminacije poziva na podršku i učešće u Povorci ponosa

belgradepride | 08 Septembar, 2009 21:25

Koalicija protiv diskriminacije poziva sve građane i građanke, a naročito predstavnike organizacija i institucija civilnog društva u Srbiji da dolaskom na Povorku ponosa 20. septembra 2009. godine pokažu solidarnost sa građanima koji su diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije. Kao i mnogo puta do sada, uživanje osnovnih ljudskih prava jedne marginalizovane grupe ponovo zavisi od jake i jasne podrške civilnog društva, medija i predstavnika vlasti. (Dalje)

Informacije o bezbednosti 1.deo

belgradepride | 08 Septembar, 2009 21:20

Organizacioni odbor Povorke ponosa u bliskoj saradnji sa policijom i redarskom službom koja ima iskustvo u organizovanju događaja na otvorenom sa velikim brojem ljudi pažljivo planira sve aspekte bezbednosti Povorke ponosa. 

Iz iskustva onih koji organizuju ovakve događaje u regionu mi znamo da šta su najosetljiviji aspekti Prajda, kao i na koji način da osiguramo bezbednost. Da bismo u tome uspeli, potrebna nam je tvoja saradnja. (Dalje)

Čiplić: Očekujemo da gej parada prođe bez problema

belgradepride | 06 Septembar, 2009 07:56

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić izjavio je da je na sastanku sa organizatorima gej Parade ponosa, najavljene za 20. septembar u Beogradu, zajednički procenjeno da će ona "proteći nesmetano".  (Dalje)

Uputstvo za učesnike Povorke ponosa

belgradepride | 05 Septembar, 2009 21:06

Beograd -- U Povorci ponosa, 20. septembra u Beogradu učestvovaće oko 500 ljudi, od čega će, do 100 biti iz inostranstva, navode u Organizacionom odboru ove manifestacije.

Najviše stranaca će doći iz susednih država, ali i iz Australije, SAD, Belgije, Turske, Grčke i Velike Britanije. Skup za promociju prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji počeće u 11 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.  (Dalje)

Saopštenje za javnost

belgradepride | 05 Septembar, 2009 20:22

Organizacioni odbor Povorke ponosa saopštava da će skup za promociju prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji početi 20. septembra 2009. godine u 11 časova, na Platou ispred Filozofskog fakulteta. To je mesto sa kojeg su proteklih decenija kretale najhrabrije pobune, a 2009. godine baklju borbe za slobodu i građansku ravnopravnost je preuzela LGBT zajednica.   (Dalje)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb