Beogradska Povorka ponosa 2010

Čiplić: Očekujemo da gej parada prođe bez problema

belgradepride | 06 Septembar, 2009 07:56

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić izjavio je da je na sastanku sa organizatorima gej Parade ponosa, najavljene za 20. septembar u Beogradu, zajednički procenjeno da će ona "proteći nesmetano".

"Državni organi će pružati logističku podršku da ta manifestacija prođe bez problema i da se ustavna sloboda (učesnika Parade ponosa) promoviše na nesmetan način", rekao je Čiplić agenciji Beta i dodao da organizatori skupa "nisu ni tražili drugi vid pomoći".
Grupa desničara je 2001. napala učesnike gej parade u Beogradu i tom prilikom je povređeno oko 40 ljudi, a policija je uhapsila tridesetak napadača.
Čiplić je naveo i da su ga organizatori gej parade na sastanku koji je održan na njihov zahtev, obavestili o pripremi za taj skup. Čiplić je rekao i da su organizatori Parade ponosa i predstavnici Vlade Srbije zajednički ocenili da je "dosadašnje učešće državnih organa (u vezi sa tim skupom) sasvim dovoljan način saradnje".
Dodao je da će uoči gej parade u Beogradu imati još jedan sastanak sa organizatorima skupa da bi se utvrdilo da li bi još nešto trebalo učiniti u vezi sa tim. Ministar za ljudska i manjinska prava je rekao da smatra da je, za Srbiju, gej parada "promocija tolerancije i slobode".
Čiplić je naveo da nijedan ministar nije dobio poziv za učešće u tom defileu, a svako od njih će proceniti da li će doći.
Ministar je najavio da će posle gej parade biti održano savetovanje o problemima homoseksualaca u Srbiji i evropskim iskustvima sa njiovom zaštitom.

Izvor: Blic

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb