Beogradska Povorka ponosa 2010

Uputstvo za učesnike Povorke ponosa

belgradepride | 05 Septembar, 2009 21:06

Beograd -- U Povorci ponosa, 20. septembra u Beogradu učestvovaće oko 500 ljudi, od čega će, do 100 biti iz inostranstva, navode u Organizacionom odboru ove manifestacije.

Najviše stranaca će doći iz susednih država, ali i iz Australije, SAD, Belgije, Turske, Grčke i Velike Britanije. Skup za promociju prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji počeće u 11 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Povorku ponosa podržale su brojne međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava, kao i preko 60 nevladinih organizacija iz Srbije.

Organizatori veruju da se na beogradskim ulicama neće ponoviti prizori iz 2001. kada su pretučeni učesnici prve parade ponosa u Srbiji. U svakodnevnim kontaktima sa policijom razrađuje se bezbednosni aspekt događaja.

Milica Đorđević, predstavnica Organizacionog odbora Povorke ponosa, kaže za Danas da će organizatori do početka manifestacije razgovarati sa pripadnicima gej zajednice iz cele Srbije, kako bi prikupili detaljne informacije o broju posetilaca i omogućili njihov bezbedan dolazak u Beograd i učeće na skupu.

“Kako je pokazalo iskustvo sa ovakvim manifestacijama u drugim gradovima najosetljivija pitanja su dolazak i odlazak učesnika. Zbog toga će oni dobiti detaljno uputstvo sa preporukama kojim ulicama treba da se kreću”, kaže Đorđevićeva.

Uputstvo će biti podeljeno u vidu letaka, ali i objavljeno na internetu.

Skup će se sastojati iz tri dela. Prvi je politički, u kojem će govornici predstaviti okupljenima i javnosti vrednosnu platformu borbe za zaštitu prava seksualnih manjina u Srbiji. Među govornicima biće aktivisti iz Srbije i regiona, predstavnici institucija, kao i javne ličnosti.

Drugi deo biće šetnja, a posle toga sledi zabavni program.

Izvor: B92

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb