Beogradska Povorka ponosa 2010

Koalicija protiv diskriminacije poziva na podršku i učešće u Povorci ponosa

belgradepride | 08 Septembar, 2009 21:25

Koalicija protiv diskriminacije poziva sve građane i građanke, a naročito predstavnike organizacija i institucija civilnog društva u Srbiji da dolaskom na Povorku ponosa 20. septembra 2009. godine pokažu solidarnost sa građanima koji su diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije. Kao i mnogo puta do sada, uživanje osnovnih ljudskih prava jedne marginalizovane grupe ponovo zavisi od jake i jasne podrške civilnog društva, medija i predstavnika vlasti.
Koalicija smatra da je Povorka ponosa prvi veliki test za Zakon o zabrani diskriminacije koji je usvojen u martu ove godine, ali i za Ustav Srbije koji je dobio podršku gotovo svih političkih partija u Srbiji.

Članom 21. Ustava Srbije zabranjen je svaki oblik diskriminacije, članom 25. je garantovan fizički i psihički integritet, a članom 27. građanima se garantuje pravo na ličnu slobodu i bezbednost. Ustav garantuje slobodu mišljenja i izražavanja (član 46.) i slobodu okupljanja (član 54). Svako od ovih prava je Ustavom garantovano svima građanima Srbije bez razlike i zbog toga Koalicija protiv diskriminacije pozdravlja spremnost policije da adekvatno zaštiti učesnike skupa.
Podrška organizacija civilnog društva, medija, intelektualaca i političkih partija bila je ključna tokom usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije u martu 2009. godine. Koalicija podseća da se usvajanjem zakona nije desilo ništa što su njegovi protivnici navodili kao argumente protiv usvajanja (npr. venčavanje istopolnih parova u crkvi). Odredbama ovog zakona je zabranjeno diskriminatorsko postupanje zbog iskazane seksualne orijentacije i Povorka ponosa će biti test za sprovođenje člana 21. Zakona o zabrani diskriminacije. Zbog toga je važno da i civilno društvo u Srbiji još jednom pokaže da diskriminacija bilo koje manjinske grupe nije prihvatljiva, kao i da pretnja nasiljem ne može biti razlog za negiranje ljudskih prava.

Evropski sud za ljudska prava je u nekoliko presuda naglasio da „većinsko mišljenje ili raspoloženje javnosti ne može biti razlog za negiranje prava na slobodu okupljanja i javno izražavanje manjinskih pogleda i stavova, ma koliko oni bili nepopularni“. U jednoj od poslednjih ovakvih presuda (Bączkowski protiv Poljske iz 2007. godine) Evropski sud za ljudska prava je razmatrao zabranu Povorke ponosa u Poljskoj i postupanje vlasti i policije u slučajevima okupljanja pripadnika LGBT zajednice. I u ovom slučaju, sud je u presudi naglasio da je „od naročite važnosti da se osigura sloboda okupljanja onima koji su nepopularni i zbog toga posebno ranjivi i žrtve viktimizacije“. S obzirom da je Srbija članica Saveta Evrope, ove presude predstavljaju standard koji je direktno primenjiv u Srbiji.
Koalicija protiv diskriminacije poziva sve organizacije, pojedince, a naročito medije da osude napade na pripadnike LGBT zajednice u Srbiji i sve predstavnike vlasti koji negiraju slobodu okupljanja pripadnicima jedne manjinske grupe i građanima koji ih podržavaju. Istovremeno, dolazak na Povorku ponosa i solidarnost sa svima koji su diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije biće najbolji odgovor na pretnje nasiljem koje svakodnevno upućuju pripadnici neonacističkih i klerofašističkih organizacija.

Koaliciju protiv diskriminacije čine:
Centar za unapređivanje pravnih studija, Švedski helsinški odbor za ljudska prava, Gej-Strejt Alijansa, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Udruženje studenata sa hendikepom, Mreža odbora za ljudska prava CHRIS, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“, Gayten LGBT.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb