Beogradska Povorka ponosa 2010

Valter brani Paradu ponosa

belgradepride | 13 Septembar, 2009 10:49

Javne ličnosti podržavaju paradu lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba
Još osam dana ostalo je do održavanja Povorke ponosa, odnosno gej parade u Beogradu, koja je zakazana za 20. septembar.

Glumac Velimir Bata Živojinović kaže za "Borbu" da podržava održavanje Povorke ponosa i da se nada da će ta manifestacija proteći mirno. "Ako učesnici povorke budu pristojni i ne iritiraju druge ljude sve će proteći mirno. Nemam ništa protiv održavanja te parade ali se nadam da će ona izgledati civilizovano", rekao je Živojinović.

Glumac Petar Kralj kaže za "Borbu" da on ne vidi razlog zašto bi se izjašnjavao o Povorci ponosa.

"Čovek sam slobodoumnih ideja i smatram da ljudi mogu da budu šta hoće", kratko je rekao Kralj. Bivši reprezentativac Srbije u vaterpolu Aleksandar Šapić kaže za "Borbu" da nema ništa protiv održavanja Povorke ponosa u Beogradu.

"Ne protivim se održavanju bilo kakve parade pa ni manifestacije tog tipa. Neka svako na svoj način, slobodno, iskaže svoja osećanja. Jedino je sigurno da ja neću učestvovati u tom paradiranju", rekao je Šapić.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava očekuju da će parada proteći u najboljem redu.

Organizacioni odbor Povorke ponosa saopštio je ranije da će skup za promociju prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) u Srbiji početi 20. septembra na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić izrazio je juče očekivanje da će tokom Parade ponosa nadvladati zdrav razum i da neće biti korišćeno nasilje protiv neistomišljenika. Karadžić je naveo da je Ministarstvo za manjinska i ljudska prava u stalnom kontaktu sa organizatorima Parade ponosa i pripadnicima MUP-a kako bi sve proteklo u najboljem redu.

"Naš zadatak je da se u skladu sa zakonom, zaštite njeni učesnici jer očigledno postoje određene grupe koje pozivaju na nasilje i prete smrću LGPT osobama što je nedopustivo. Pretnje ovoj populaciji su nedopustive u ovom društvu", kazao je Karadžić.

"Radimo da sve prođe u najboljem redu, ali moramo da shvatimo da je ovo društvo prošlo kroz težak period i da postoje oni koji smatraju da se nerazumevanje nečega ili neslaganje može rešiti nasiljem", rekao je Karadžić.

Pripadnici MUP-a će biti prisutni i na licu mesta, kako bi, ukoliko zatreba zaštitili učesnike parade, kazao je Karadžić i dodao da se nada da će "nadvladati zdrav razum" i da će sve proteći u najboljem redu.

Državni sekretar je rekao da očekuje oko 500 učesnika Parade ponosa koju će učešćem podržati nevladine organizacije, predstavnici ministarstva za ljudska prava, ambasada i međunarodnih organizacija.

Promotivni spotovi za Povorku ponosa

Na internet portalu "Gej eho" mogu se videti spotovi koji promovišu Povorku ponosa a promoteri su javne ličnosti. Mirjana Karanović, Bebi Dol, Milutin Petrović, Kebra, Nikola Đuričko podržali su Povorku ponosa za koju su snimili promotivne spotove. Spotovi su realizovani uz pomoć EXIT tima.

Parada porodica i Parada ponosa "bore se" za iste vrednosti

Podsećajući da se danas, subota 12. septembar, u Beogradu održava Parada porodica, Marko Karadžić je naveo da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava veliki deo svojih aktivnosti posvetilo zdravom društvu koje podrazumeva zdravu porodicu. Prema njegovim rečima, Parada porodica i Parada ponosa "bore se i zalažu za društvo u kome će porodice bez straha od spoljnog sveta moći da prihvate decu, braću, sestre onakvima kakvi jesu i omoguće im tolorantnije društvo u kome će biti manje diskrimnacije", rekao je Karadžić.

Darko Zlojutro
Ankica Nenova Borovčanin

Izvor: Borba

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb