Beogradska Povorka ponosa 2010

Zabranjena Povorka ponosa 2009

belgradepride | 19 Septembar, 2009 14:59

Organizacioni odbor Povorke ponosa 2009 saopštava da je na prepodnevnom sastanku sa premijerom Vlade Republike Srbije organizatorima uručeno rešenje potpisano od Direktora policije Srbije Milorada Veljovića da državni organi Republike Srbije nisu u mogućnosti da u nedelju 20. septembra garantuju ostvarivanje ustavnih prava na mirno okupljanje na Platou ispred Filozofskog fakulteta.


Iako je u rešenju MUP-a stoji preporuka o izmeštanju Povorke ponosa na prostor Ušća ili ispred Platoa palate Srbije, potpuno je jasno - Povorka ponosa 2009 je zabranjena. Uprkos izjavama podrške najviših zvaničnika za pravo svih društvenih grupa pa i LGBT zajednice na javno manifestovanje svojih zahteva, država je ostala samo na rečima. Dela su izostala.

Organi Republike Srbije su ovim rešenjem formalno priznali da nisu u stanju da adekvatno preduprede i sankcionišu pretnje klerofašističkih organizacija, i da osiguraju ustavna prava građanki i građana koji su uredno prijavili skup.

Organizacioni odbor saopštava da je uprkos zabrani Povorke ponosa, javnost Srbije ima sada jasan odgovor na pitanje o ravnopravnosti u društvu. Ovakav epilog znači obavezu za sve vladine i nevladine strukture, medije i LGBT zajednicu, a povrh svega za Tužilaštvo i Sudstvo Republike Srbije, da se postavi jasna platforma borbe za ostvarivanje ljudskih prava LGBT osoba koja su ovom zabranom pogažena. Državni organi smesta moraju energično procesuirati osobe i organizacije koje su činile krivična dela pretnji linčem čitavom jednom delu populacije.

Sada je na predstavnicima Vlade Republike Srbije da ispune obećanje premijera Cvetkovića, da će već od ponedeljka, 21. septembra početi kvalitetna komunikacija sa LGBT organizacijama, i da se stvori takva atmosfera u društvu i obezbede svi relevantni bezbednosni preduslovi da se Povorka ponosa održi na mestu gde se svuda u svetu te povorke održavaju – u centru prestonice.

Država je pala na fundamentalnom ispitu, sledi joj popravni. Veoma brzo. Republika Srbija jeste kapitulirala, ali mi nismo.

Organizacioni odbor Povorke ponosa

Komentari

zabrana

поворка | 19/09/2009, 15:11

Ne verujem da je povorka zabranjena. Toliko je rada ulozeno u organizaciju. Ovom informacijom se mozda zeli spusiti napestost koja vlada u Srbiji oko ovog dogadjaja. Ja dolazim!

kakvo licemerstvoooo

Aleksandra | 19/09/2009, 15:24

Dakle niste NISTA bolji. Prvo, provocirali ste i gey i strait polulaciju izjavom o paljenju zastave - zapalili ste granu na kojoj sedite i sad kukate sto je pukla?!
Okrenuli ste i gey i streit populaciju protiv sebe. Ne postujete nista u zivotu - trazite jednakost a niste spremni da je prihvatite a kamoli da pruzite. NI JEDAN argument niste dali kako ste diskriminisani a pitaniste mnogo puta.
Potpuno sam vas podrzavala - sad vas ne podnosim - samo zbog licemerstva. Ne trazite vi jednakost i toleranciju - trazite anarhiju.
Ako vec pisete vesti, pisite istinu - PARADA NIJE ZABRANJENA VEC JE OTKAZANA OD STRANE ORGANIZATORA

Koalicija

majok | 19/09/2009, 16:50

Tako je,zar vi da nas brukate idite u zagreb i keln!!!

zabrana

DELIJA 4EVER | 19/09/2009, 16:52

pa vi treba da budete srecni sto je zabranjena ta vasa glupost.... bar cete ostati zivi!

Re: Zabranjena Povorka ponosa 2009

HeHe | 19/09/2009, 16:56

Aleksandra je lepo rekla, pali, pali, a posle mislis da mirno odsetas, mislim da ste sami sebi otkazali svoju povorku, pogotovo ovakvim idejama.

Zabrana

Mar | 19/09/2009, 17:21

Zašto lažete da ste zabranjeni kad ste sami otlazali povorku?

Koje budale

Crazy North | 19/09/2009, 18:39

Dal ste stvarbi mislili da cete uspeti??? STRASNO!!!
A ti sto dolazis aj dodji bez murije i reci kako izgledas. ;)

Re: Zabranjena Povorka ponosa 2009

Jovana | 19/09/2009, 20:28

iako ste izvrbovali sve sto se izvrbovati moze, platili sve ko se kupiti moze, uclanili se gdje se 'treba' i moze... izgleda da ce te se za rukice i dalje drzati po stanovima i vasim barovima... takvim prizorima nije mjesto na ulicama Srbije, neka nasa djeca budu lisena tog 'evropizma' i tog liberalizma'. neka pobjedi zdrav razum, neka pobjedi prirodno pa i Bozije nacelo...

uf!

srndach | 19/09/2009, 20:42

Ljudska glupost, bezobrazluk i svemir su beskonacni ...
Samo sto za svemir jos nisam siguran ...

Lepo sto su zabranili sva masovna okupljanja u centru grada ...
Indirektno su zabranili i paradiranje i slavljenje necega sto je u domenu psihijatrije ...
Nisam kompetentan ...

jhahah

Milos | 19/09/2009, 20:48

Sad cujem da je ste je sami otkazali a ne da su je zabranili.

Dobro je sto je otkazana

Pa tako i treba | 19/09/2009, 20:54

Ovo je dobra vest jel nije izvodljivo da se odrzi! Bilo bi gore nego kad je bio pokusaj odrzavanja 2001

NEISTINA

goran | 19/09/2009, 21:57

Parada nije zabranjena nego samo izmeštena par stotina metara.Ako neko radi nešto što želi nije mu važno gde .Mislim da na kraju niste ispali fer ,sumljam da biste imali nekog problema na paradi mada svuda ima budala kao i među navijačima.

ovo je srbija....

nenad | 19/09/2009, 23:47

bolje bi bilo da organizuju povorku zaposljavanja,povisice plata,i lepog zivota a ne povorku bolesti, ljudi u uniformi ako moraju da cuvaju ustanove nemoraju pedere,a i verujem da bi svako od zandara pozeleo da opendreci pedera...ovo je srbija nikad pederizacija,u sumu bre....a ministri bi trebali da vode racuna o kosovu a ne o ulicama beograda...

bravo!

lakii | 20/09/2009, 13:19

Dobro ste se setili i ustedeli ovoj drzavi gomilu para!
Sada moze u medijima prestati prica o paradi i mozemo poceti da se bavimo vaznim pitanjima koja se ticu svih gradjana ove zemlje a ne jedne male grupice kao sto je slucaj sa paradom "ponosa".

selite se u Hrvatsku

Stevan | 20/09/2009, 15:09

Zajedno ste jaci idite kod svoje brace tamo je raj hajmo hajde svi na more napraite raj na zemlji

Страшно

umpirsky | 21/09/2009, 13:15

Уплашили сте се, па сте зато отказали параду, а сад кривите власт која вас штити. Смешни сте...

Nije lepo to sto lazete

Nenad | 21/09/2009, 19:24

Gde je kraj vasem brljanju..prvo ste protiv crkve,pravili ste slike 2 Sveca kako se ljube a onda pozivate crkvu da vas zastiti,molite vladu REPUBLIKE SRBIJE da vas zastiti a kad ona to ucini vi najavite da cete joj zapaliti simbole koje smo kroz vekove dobili,zatim otkazete gej paradu a kazete da su vam zabranili..i onda krivite javnost sto vas mrzi!

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb