Beogradska Povorka ponosa 2010

Građanke i građani nisu polarni medvedi

belgradepride | 15 Septembar, 2009 13:58

Organizacioni odbor Povorke ponosa je zabrinut izjavama pomoćnika načelnika Uprave policije Željka Nikača, koji gostujući u emisiji Utisak nedelje nije isključio mogućnost zabrane održavanja skupa, ukoliko bezbednosi rizici ukažu na to. Nedopustivo je da u 2009. godini država ustukne pred najavama grupa koje žele da izazovu nasilje, tim pre što je policija pokazala da je sposobna da zaštiti javni skup. Osnovna dužnost policije je da ne dozvoli kapitulaciju Ustavnih i ljudskih prava!

Organizacioni odbor poziva ministra policije Ivicu Dačića da se Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno, jasno i javno odredi prema Ustavom zagarantovanim pravima na slobodno javno okupljanje. Zahtevamo da MUP saopšti koje će mere biti preuzete prema onima koji pokušavaju da nasilno spreče Povorku ponosa, koje uključuju preventivne aktivnosti i hapšenje onih koji budu napadali učesnike.

Povodom komentara gospodina Mikača da i on može prijaviti skup i da šeta sa polarnim medvedima, Organizacioni odbor saopštava da je 31. avgusta uredno prijavio skup po Zakonu o okupljanju građana, i da preduzima sve mere koje su mu obaveza kao organizatoru da skup protekne u najboljem redu.

U Povorci ponosa 20. septembra u Beogradu neće šetati polarni medvedi, već ravnopravne građanke i građani, kao i predstavnici državnih organa i ministarstava, lideri i članovi parlamentarnih stranaka i nevladinih organizacija, predstavnici ambasada zemalja EU i šire, kao i brojni gosti iz celog sveta.

Organizacioni odbor takođe žali što su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar obrazovanja Žarko Obradović u istoj emisiji izjavili da "ne dele isti sistem vrednosti" sa učesnicima Povorke i da nam se neće pridružiti. Jedini sistem vrednosti koji Povorka ponosa promoviše jesu univerzalna ljudska prava iz kojih proističe zabrana diskriminacije svih vrsta, koja su kao dostignuća priznata u sistemu Ujedinjenih nacija.

Žao nam je što gradonačelnik i ministar to ne prepoznaju, kao što ne prepoznaju ni svoju dužnost da se kao državni funkcioneri solidarišu sa svim diskriminisanim zajednicama. Ono što nas međutim ohrabruje jeste što je mnogo više onih koji će biti sa nama.

Vidimo se 20. septembra na Platou u 11 sati. Prošetaćemo našim gradom, jer je vreme za ravnopravnost.

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb