Beogradska Povorka ponosa 2010

Izjava podrške Povorci ponosa od strane Predsedništva Švedske Evropskom unijom

belgradepride | 17 Septembar, 2009 18:55

Narodna skupština Republike Srbije je ove godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije koji garantuje zaštitu protiv diskriminacije po raznim osnovama, uključujući seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

U svojstvu Predsedavajućeg Evropskom unijom, Švedska pozdravlja usvajanje ovog zakona kao i posvećenost Vlade Srbije zaštiti ljudskih prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Predsedništvo takođe pozdravlja jasnu opredeljenost Vlade Srbije da  LGBT osobama obezbedi pravo na slobodu okupljanja i izražavanja, a posebno njenu nameru da obezbedi potrebnu zaštitu Povorke ponosa ”Belgrade Pride 2009”.

Predsedništvo ističe važnost kontinuirane podrške LGBT osobama u Srbiji i solidarnosti sa njima. Širom sveta mnogi pojedinci su, zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, predmet kontinuirane, otvorene i sistematične diskriminacije koja često prođe nekažnjeno. Bilo kakva diskriminacija zasnovana na seksualnoj orijentaciji ili rodnog identiteta bi trebalo da bude osuđena i odbačena, jer nije u skladu sa osnovnim principima i vrednostima na kojima je Evropska unija zasnovana: jednake mogućnosti i ljudska prava.

Svakom pripadaju sva prava i slobode proglašene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, bez ikakvih razlika u bilo kom pogledu. To je sama suština evropskih vrednosti.

Izvor: Britanska ambasada

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb