Beogradska Povorka ponosa 2010

Dačić ponavlja: Zaštitićemo “Povorku ponosa“

belgradepride | 15 Septembar, 2009 14:02

Beograd, Novi Sad -- Policija će učiniti sve da "Povorka ponosa", koja je sa bezbednosnog aspekta visko rizična manifestacija, protekne bez incidenta, kaže ministar Ivica Dačić.

"Učinićemo sve da se očuva javni red i mir", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, dodajući da će sa organizatorima te manifestacije biti obavljen niz dodatnih razgovora. On je naveo da će policija obezbediti sigurnost svim građanima, bez obzira na to "da li ko ima bilo kakav politički ili lični stav" o "Povorci ponosa".

"Rizika od nasilja ima i ko kaže da nema ne govori istinu. Sa policijskog aspekta to je visoko rizična manifestacija, i odavno u Srbiji nije bilo rizičnije", kazao je Dačić novinarima u Beogradu tokom pauze na seminaru koji je organizovalo norveško ministarstvo spoljnih poslova.

"Mi ćemo uložiti sve što je našim rukama da se obezbedi javni red i mir, to je naš posao. Ukoliko bude potreba razgovaraćemo i sa organizatorima (Povorke) za neke dodatne predloge i mere kako da se izbegnu bezbednosni rizici", dodao je Dačić.

"Povorka ponosa", koju organizuju gej i lezbijska udruženja, najavljena je za 20. septembar u Beogradu, a toj manifestaciji se protive desničarske i nacionalističke organizacije.

NUNS i NDNV apeluju na profesionalno izveštavanje

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) podržali su održavanje “Povorke ponosa“ i pozvali medije da izveštavaju profesionalno, bez senzacionalizma i podizanja tenzija u javnosti.

"Mediji i novinari moraju pokazati društvenu odgovornost, odnosno imati svest o tome da će od načina njihovog izveštavanja i najavljivanja ovog događaja umnogome zavisiti i to kako će ova manifestacija proteći", saopštila su ta dva udruženja.

NUNS i NDNV smatraju da je “Povorka ponosa“ izuzetno važan test za Srbiju, njene institucije, društvene činioce i medije, koji će pokazati da li je zemlja spremna da bude deo modernog i civilizovanog sveta.

Mediji i novinari bi trebalo da iskažu svest i senzibilisanost za kompleksan položaj jedne marginalizovane društvene grupe koja želi da se učini vidljivom i iskaže protest protiv diskriminacije, mržnje i nasilja, naveli su NUNS i NDNV.

Dva udruženja "žele da veruju da će policija i drugi državni organi učiniti sve da ovaj događaj protekne bez incidenata", da će nasilnike sprečiti da se obračunaju sa učesnicima Povorke, ali i identifikovati i kazniti organizacije i osobe koje su proteklih sedmica pozivale na nasilje nad LGBT osobama.

Izvor: B92

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb