Beogradska Povorka ponosa 2010

Skupovi podrške beogradskoj Povorci ponosa u inostranstvu

belgradepride | 01 Oktobar, 2009 08:57

Beč: Podrška "Povorci ponosa"
Beč -- U znak podrške organizatorima u Beogradu otkazane "Povorke ponosa" u Beču će u sredu biti održane demonstracije.

Protest u Beču organizuje Udruženje homoseksualaca Austrije. Učesnici demonstracija planiraju, kako je saopšteno, da protestuju ispred ambasade Republike Srbije u glavnom gradu Austrije.

Organizatori demonstracija ističu da je 20.septembra u Beogradu trebalo da se održi, nakon 2001, “tek druga ‘Povorka ponosa’”, ali da je taj poduhvat propao zbog "nespremnosti na saradnju srpskih vlasti".

"Umesto toga ekstremna desnica je ostvarila pobedu. Ona je u kampanji koja je trajala preko mesec dana, sa uspehom na kraju, pretila potencijalnim učesnicima Povorke. I pored međunarodne solidarnosti beogradske vlasti su odbile da zaštite učesnike protiv fašističkih nasilnika. Iz tog razloga organizujemo 30. septembra demonstracije ispred ambasade Srbije u Beču", navodi se u saopštenju.

"Otvoreno sprečavanje seksualnog samoopredeljenja ne treba osuditi samo, u ekstremnom obliku u Srbiji, ili nedavno u Mađarskoj, već se i austrijska država, takođe, nije pokazala u skladu sa vremenom u kojem živimo, sve dok ne bude ostvarena pravna ravnopravnost svih mogućih načina življenja i voljenja", navodi se u saopštenju.

Organizatori tvrde da je u drugim evropskim gradovima već bilo protesta ispred ambasada Srbije, na primer 24. septembra u Berlinu.

Izvor: B92

Mirni prosvjed u Vukovaru zbog zabrane održavanja beogradske "Povorke ponosa"

Nevladine aktivistkinje iz Vukovara, njih 10-ak, mirno su prosvjedovale u subotu na središnjem gradskom trgu osuđujući tako nedavnu zabranu održavanja „Povorke ponosa“ u Beogradu.

Prosvjednice su svoje okupljanje održale na platou ispred vukovarske gradske kuće tako što su mirno stajale pola sata, bez hodanja i govora čime su, kako tvrde, „šutnjom htjele pokazati koliko se ne slažu s onim što se dogodilo u Beogradu i što se svakodnevno događa i u mnogim drugim zemljama“.

- Ključno je pitanje zašto mi u Vukovaru prosvjedujemo protiv nečega što se događa u drugoj državi. Ljudska su prava univerzalna i jedino ako ih tako budemo sagledavali, moći ćemo uraditi sve da ona budu ispoštovana i zaštićena. Okupile smo se u miru da osudimo nasilje i kršenje ljudskih prava, jer određenoj grupi ljudi nije omogućeno da se okupe u javnosti. Sve to što se odigralo je izravan udar na demokraciju i ljudska prava, pojasnila je, u ime organizatora, razloge vukovarskog okupljanja Dragana Stojić.

Beogradska "Povorka ponosa" trebala se održati 20. rujna, ali je njezino održavanje u središtu grada zabranjeno 48 sati prije zakazanog datuma. Organizatorima je predložena druga lokacija što oni nisu prihvatili, pa se "Povorka ponosa" nije ni održala.

Izvor: Slobodna dalmacija

Ispred ambasade Srbije u Londonu solidarni protest

U četvrtak 25. septembra ispred ambasade Srbije u Londonu održan je protest podrške LGBT populaciji u Srbiji, zbog zabrane održavanja Povorke ponosa.

Protestu je prisustvovalo 30ak osoba, a protestno pismo je uručeno predstavnicima ambasade.

Podsećamo da je protest održan i u Berlinu, spred ambasade Srbije,  24. septembra, a najavljeni su protesti u San Francisku u SAD i Budempešti 29. septembra.

queers_noborders

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb