Beogradska Povorka ponosa 2010

Informacije o bezbednosti 2.deo

belgradepride | 14 Septembar, 2009 13:50

Povorku ponosa koja će se održati 20 septembra je do sada podržalo preko 60 organizacija, predstavnici mnogih domaćih institucija a svakodnevno dobijamo podršku od međunarodnih organizacija i institucija iz inostranstva. Preko 50 javnih ličnosti je potpisalo proglas Prijatelja povorke ponosa, a sa nekima smo napravili TV spotove koji se emituju na televiziji B92, a tokom ove nedelje će kampanja početi i na RTSu. U saradnji sa Gej Strejt Alijansom smo napravili dogovor da se tokom nedelje započne sa emitovanjem spotova na MTV Adriji.  Broj prijatelja ali i učesnika i učesnica Povorke ponosa se svakodnevno povećava.

Važno da informacije o bezbednosti budu dostupne svima, i još je važnije da se svi pridržavamo bezbednosnih preporuka. Sve informacije u vezi sa bezbednošću će blagovremeno biti objavljivane internet prezentaciji Povorke ponosa- www.belgradepride.rs .


Ukoliko ste zainteresovani da donesete svoju zastavu ili baner u Povorku, molimo vas da nas o tome obavestite, kako bismo mi preuzeli donošenje tog materijala na skup. Zbog vaše bezbednosti je vrlo važno da tokom dolaska na skup sa sobom ne nosimo transparente i bilo šta što će vidno ukazati da idemo na Povorku. Materijale možete dostaviti organizacionom odboru do 18 septembra u 17h. Prilikom preuzimanja materijala, biće vam dati brojevi kojim su vaši materijali obeleženi, a koje ćete nakon što dođete na skup moći da preuzmete. Radi vaše bezbednosti, mi smo vam na raspolaganju da te materijale takođe nama ostavite, i na licu mesta se dogovorite sa organizatorima oko načina i vremena preuzimanja istih.


Preporučujemo da na skup ponesete što manje stvari sa sobom. Da biste bezbedno došli na skup, a ukoliko imate želju da se u Povorci obučete na određeni način ili našminkate, to možete učiniti kada uđete u skup.  Prostor za presvlačenje je ograničen te vas molimo da o tome vodite računa.

Naša je namera da 20 septembra političkih protestom, mirno i dostojanstveno pošaljemo poruku ravnopravnosti.

Skup će početi na Platou kod Filozofskog fakulteta u 11 sati. Preporuka organizacionog odbora je da pažljivo isplanirate dolazak u centar grada. Ne preporučuje se dolazak malim ulicama i prečicama, kao ni dolazak u mnogobrojnim grupama. Određene ulice će biti zatvorene za saobraćaj, i biće pojačano prisustvo policije u gradu. Molimo vas da u narednim danima pažljivo pratite informacije organizacionog odbora o preporučenim pravcima kao i načinima dolaska na skup.


Ukoliko imate informacije o stranim državljanima koji žele da se priključe Povorci ponosa, molimo vas da ih uputite na organizacioni odbor. Stranci su posebno vidljivi kako zbog stranog jezika, tako i zbog često primetnog nepoznavanja grada. Da se ne bi izgubili i sebe doveli u rizik, važno je da budemo u komunikaciji kako bismo pre 20 septembra sa njima napravili dogovor o dolasku na skup.


Skup će početi u 11 sati, nakon čega će se zatvoriti prilaz skupu. Molimo vas da vodite računa o vremenu i da na skup ne kasnite. Oni koji dođu nakon zatvaranja prilaza skupu, iz bezbednosnih razloga neće moći da se pridruže Povorci ponosa. Nakon toga, i tokom šetnje, Povorka će biti zatvorena za druge, odnosno niko neće moći naknadno da se priključi Povorci.


Naša preporuka je da vreme planirate tako da ostanete sa nama tokom čitavog programa, i da pratite bezbednosna uputstva organizatora i redarske službe. Ukoliko morate da izađete iz kolone, o tome obavezno obevestite redare ili nekog iz organizacionog odbora.

Sa nama će u Povorci biti i novinari i fotografi. U redu je ukoliko ne želite da vas fotografišu ili da dajete izjave. Svi novinari će imati akreditacije PRESS.

Ukoliko primetite da vas fotografišu a vama to ne prija, imate prava da na to skrenete pažnju akreditovanom novinaru i-ili osobi koja vas fotografiše. Ukoliko nastave sa fotografisanjima, o tome obavestite članove odbora Povorke. Imajte na umu da i drugima može da ne prija fotografisanje, te pre slikanja pitajte osobe da li imaju nešto protiv da ih fotografišete.

Toaleti i voda će biti dostupni na Platou.


Organizacioni odbor je sa policijom i redarskom službom isplanirao bezbedni način odlaska sa skupa nakon završetka programa. Najvažnije je da svoje obaveze planirate fleksibilno kako biste imali vremena za bezbedno planiranje odlaska sa skupa.  Informacije o odlasku sa skupa će vam, zbog bezbednosnih razloga biti date nakon dolaska na skup.


Ukoliko planirate da ostanete u gradu, sva obeležja sa Povorke sa sebe sklonite. Pojačano prisustvo policije će u gradu biti kratko vreme nakon kraja skupa.

Komentari

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb